Τα οφέλη του ψωμιού για την υγεία μας
28.03.2016

Το αγαπημένο μας ψωμί – τροφή με τρομερή ποικιλία γεύσεων, συστατικών και θρεπτικών συστατικών. Ολικής άλεσης, με προζύμι, μαύρο, άσπρο, κίτρινο, με γλυκάνισο, σταρένιο, κρίθινο. Παρότι κατηγορείται άδικα πως συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, το ψωμί εξακολουθεί να αποτελεί τη βάση της καθημερινής μας διατροφής.

Έχουν, ωστόσο, αυτές οι κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον του κάποια βάση; Ποια είναι τελικά η διατροφική αξία των διαφόρων ποικιλιών ψωμιού; Αυτό το άρθρο θα σας ξεναγήσει σε αγαπημένες γεύσεις και θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πόσο σπουδαίο είναι να συνεχίσετε να περιλαμβάνετε καθημερινά το ψωμί στο οικογενειακό σας τραπέζι.

Θρεπτική αξία

Το ψωμί αποτελεί μια εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων οι οποίοι και παρέχουν στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται και παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ορισμένα ψωμιά, όπως το ολικής άλεσης, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες ενισχύουν τη δράση του πεπτικού συστήματος. Τα περισσότερα είδη ψωμιού περιέχουν φυτική πρωτεΐνη χαμηλής βιολογικής αξίας και ελάχιστα λιπαρά. Περιέχουν, επίσης, βιταμίνες τύπου Β – που συμβάλλουν σημαντικά στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών καθώς και στην κυτταρική αναπλήρωση -, βιταμίνη Ε - δραστικό αντιοξειδωτικό ικανό να διαλύει τους όποιους θρόμβους σχηματίζονται στο αίμα -, καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και σελήνιο, που παράσχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία του οργανισμού: ο σίδηρος παίζει βασικό ρόλο για την ανάπτυξη και την οξυγόνωση των κυττάρων, το κάλιο συμβάλει στην ισορροπημένη λειτουργία των κυττάρων, το ασβέστιο συμβάλει στην οστική πυκνότητα και στη γενικότερη αντοχή και υγεία των οστών, ενώ το σελήνιο αποτελεί ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό.

Ψωμί & παχυσαρκία

Συχνά ακούμε από πολλούς πως το «ψωμί παχαίνει». Στην πραγματικότητα, η ενοχοποίηση του ψωμιού είναι παντελώς ανυπόστατη. Το ψωμί συμβάλλει στην παχυσαρκία ΜΟΝΟ όταν καταναλώνεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες και όταν γενικά αποτελεί μέρος ενός μη ισορροπημένου διαιτολογίου. Είναι καλό, επίσης, να γνωρίζετε πως όλες οι κατηγορίες ψωμιού αντιστοιχούν σε γενικές γραμμές στις ίδιες θερμίδες. Το ψωμί θα είναι κάπως πιο παχυντικό σε περίπτωση που περιέχει σπόρους, σουσάμι και ξηρούς καρπούς.

Κατάλληλη ποσότητα

Σε μια ισορροπημένη δίαιτα, οι υδατάνθρακες θα πρέπει να αποτελούν περίπου το 50%. Εφόσον οι υδατάνθρακες δεν προέρχονται μόνο από την κατανάλωση ψωμιού, 2 φέτες ψωμιού ολικής άλεσης ημερησίως μπορούν άνετα να περιλαμβάνονται στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Άτομα με ιδιαίτερη θερμιδική κατανάλωση όπως αθλητές και ανήλικοι, μπορούν να καταναλώνουν ακόμη περισσότερο ψωμί.

 

Τύποι Ψωμιού

 

Ολικής άλεσης

Το ψωμί ολικής άλεσης είναι μακράν το ψωμί με τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία, κυρίως λόγω του ότι το άλευρο που αποτελεί τη βάση του παράγεται από ολόκληρο τον καρπό του σιταριού, κάθε τμήμα του οποίου μπορεί να ωφελήσει το σώμα με διαφορετικό τρόπο. Ο καρπός των δημητριακών αποτελείται από τον πυρήνα (ή αλλιώς «έμβρυο», το ενδόσπερμα (το εσωτερικό τμήμα του καρπού) και το φλοιό (που αποτελεί ουσιαστικά το εξωτερικό περίβλημα του καρπού). Ο πυρήνας έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Ε, αλλά και σε αντιοξειδωτικά στοιχεία που προστατεύουν τον οργανισμό από τη δράση ελεύθερων ριζών. Το ενδόσπερμα, από την άλλη, είναι πολύ πλούσιο σε υδατάνθρακες καθώς και πρωτεΐνες. Τέλος, το εξωτερικό περίβλημα του καρπού περιέχει άφθονες ποσότητες φυτικών ινών, βιταμίνης Ε, αρκετών μεταλλικών στοιχείων, σημαντικότερο από τα οποία είναι ο σίδηρος, ενώ παράλληλα έχει και μικρές ποσότητες φυτοοιστρογόνων, ουσιών που ενυπάρχουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες φυτών και μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων. Αντίθετα, οι υπόλοιποι τύποι ψωμιού παρασκευάζονται από αλεύρι που προέρχεται από την άλεση μόνο του ενδοσπέρματος.

Το ψωμί ολικής άλεσης περιέχει μεγαλύτερο αριθμό ακατέργαστων φυτικών ινών εν συγκρίσει με το επονομαζόμενο «λευκό» ψωμί, οι οποίες συμβάλλουν δραστικά στην αίσθηση κορεσμού και στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, συμβάλλοντας έτσι στο αδυνάτισμα. Παράλληλα, μειώνουν αρκετά το γλυκαιμικό δείκτη του ψωμιού, καθιστώντας το έτσι εξαιρετική επιλογή για όσους πάσχουν από διαβήτη. Επιπρόσθετα, βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και ενέχει αντικαρκινικές ιδιότητες .

Πολύσπορο

Το πολύσπορο παράγεται από διάφορα είδη δημητριακών, όπως σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρόμη και καλαμπόκι. Είναι βασικά εμπλουτισμένο με διαφόρων ειδών σπόρους – συνεπώς είναι εξίσου θρεπτικό, αλλά με λίγο περισσότερες θερμίδες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Πολύσπορο δε θεωρείται μόνο το ψωμί που περιέχει διάφορους σπόρους αλλά και το ψωμί το οποίο συνδυάζει διαφορετικά αλεύρια που προέρχονται για παράδειγμα από κριθάρι και καλαμπόκι . Ταυτόχρονα, η παρουσία πολλών σπόρων μπορεί να δημιουργήσει μια πλούσια υφή στο ψωμί , εκτός από τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα του.

Συνδυάζοντας λοιπόν τα οφέλη κάθε είδους, το πολύσπορο ψωμί αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο μία από τις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής. Την ποικιλία!

Συμπέρασμα

Το ψωμί, όταν τρώγεται σε ισορροπημένες ποσότητες, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην παχυσαρκία αλλά μπορεί να παράσχει στον οργανισμό άφθονα θρεπτικά στοιχεία απαραίτητα για την καλή του λειτουργία!